Skip to content

VYÖJÄRJESTELMÄ

Vyöllä sidotaan kiinni takki ja se on lisäksi eräänlainen kehityksen mittari Taekwon-Dossa, kuten muissakin kamppailulajeissa. Vyötä käytetään ainoastaan koko dobokin, eli Taekwon-Do puvun, kanssa.

Monista muista budolajeista poiketen Taekwon-Dossa on 19 vyöarvoa. Värivöillä on käytössä ”natsat” eli viisi millimetriä leveä seuraavan vyön värinen raita viisi senttiä vyön päästä. 

Taekwon-Do vyö on viisi millimetriä paksu ja viisi senttiä leveä. Taekwon-Do:ssa, kuten muissakin budolajeissa (budo = soturin tie) on käytössä vyöjärjestelmä. Se on käytössä turvallisuuden kannalta ja luotu yhdeksi motiiviksi harjoittelulle. Alkeiskurssilla opetetaan siis vain pieni, vaikkakin olennainen, osa Taekwon-Doa. 

Värivöiden vyöarvosta käytetään nimitystä gup, eli oppilasaste. Valkoinen vyö on arvoltaan 10. gup, ylempi valkoinen vyö on 9. gup. Keltainen vyö on 8. gup ja näin vyöarvot etenevät aina 1. gup ylempään punaiseen vyöhön saakka. 

Junioreiden vyöjärjestelmä poikkeaa hieman aikuisten vyöjärjestelmästä, sisältämällä useamman “välinatsan” eri vyöarvoilla. 

Mustista vöistä käytetään nimitystä Dan, eli opettaja-aste. Mustilla vöillä on yhdeksän Dan-astetta ja vyöarvo on merkitty roomalaisin numeroin vyön päähän. Mustien vöiden puvuissa on mustat helmat (1.-3. Dan), opettajilla (4.-6. Dan) on lisäksi musta raita lahkeissa ja hihoissa. Mestareilla (7.-9. Dan) on kaksi raitaa lahkeissa ja hihoissa.